24.10.2013. EDUKACIJSKI CENTAR ZAVODA ZA HITNU MEDICINU SMŽ
RAVNATELJ: Mesud Peco dr.med.
24.10.2013. Predavanje i pokazna vježba: Napredna reanimacija - T1 i T2 zajednički spašavaju život
Predavanje i pokazna vježba: Napredna reanimacija - T1 i T2 zajednički spašavaju život Ovo predavanje s pokaznom vježbom namijenjeno je članovima T1 i T2 timova s ciljem usavršavanja interakcije pojedinih članova tima u što kvalitetnijoj reanimaciji. Kada? Utorak, 12. studeni, 2013. 13:00h - 16:00h Gdje? Edukacijski centar Zavoda za hitnu SMŽ, Sisak Što? Za više informacija kliknite na link..
24.10.2013. Osnove EKG-a za medicinske sestre i tehničare u HMP
GDJE? Edukacijski centar, ZHM Sisak KADA? 27. studenog, od 9:30 - 11:00, s pauzom ŠTO? Osnovna analiza EKG-a, prepoznavanje ritmova i znakova srčane ishemije, FROHI pristup analizi EKG-a za medicinske sestre i tehničare. Predznanje o EKG-u je poželjno, ali ne i neophodno. Za više informacija kliknite na link..
15.-17.11.2013. Zavod za hitnu medicinu SMŽ i Opća bolnica Sisak sudjelovali na treningu zbrinjavanja masovnih nesreća U organizaciji Kriznog stožera Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u provedbi Hrvatskog društva za urgentnu medicinu i kirurgiju proteklog je vikenda (15. - 17. studenoga) u Slavonskom Brodu održan trening zbrinjavanja masovnih nesreća Croatian Medical Response to Major Incidents Course (Cro MRMI). Trodnevni trening European Society for Trauma and Emergency Surgery Cro MRMI bio je namijenjen svim djelatnicima uključenim u sustav zbrinjavanja masovne nesreće od mjesta događaja do operacijskih sala i jedinica intenzivnog liječenja. Okupio je ukupno 60 polaznika liječnika te medicinskih sestara i tehničara izvanbolničke hitne medicinske službe, kao i liječnika te medicinskih sestra i tehničara odjela hitne medicine, ali i predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Kriznog stožera Ministarstva zdravlja. Edukacija je obuhvatila teorijska znanja i praktične vještine, a sudionici su prošli kroz stvaran scenariji zbrinjavanja masovne nesreće. U treningu su sudjelovali dr. Damir Jusufović, spec. hitne medicine (ZHM SMŽ), dr. Jadranko Kovjanić, spec. kirurgije (OB Sisak) i dr. Dubravka Andres-Marčec, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja (OB Sisak). Zavod za hitnu medicinu Sisačko- moslavačke županije će u narednom razdoblju organizirati vježbu zbrinjavanja masovnih nesreća za svoje djelatnike.
10.11.2013. Zavod za hitnu medicinu SMŽ sudjelovao u edukaciji bikera - Karavana za život “Bikeri na cesti” Na poziv predstavnika Hrvatskog autokluba i “Bikera na cesti” instruktorice edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu sudjelovale su u pokaznoj vježbi skidanja kacige za okupljene. Naglašena je važnost pravilnog skidanja kacige, kao i u kojem slučaju kacigu treba ukloniti, a kada ne.
27.01.2014. Edukacijski trening
U Edukacijskom centru Zavoda za hitnu medicinu SMŽ se provode edukacijski trening u trajanju od 4 dana za novoprimljene, prema priloženom programu.. Time se oni pripremaju za rad u hitnom timu na terenu naše Županije, tako da potpuno spremni i upoznati sa novom opremom koju Zavod nabavlja mogu pružiti neophodnu pomoć građanima u hitnim situacijama.
Od 10. do 12. listopada 2014. šest je liječnica/ka i Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo na tečaju Naprednih mjera održavanja života djece (EPLS) održanom u Centru za hitnu medicinu KBC Zagreb, a u organizaciji Hrvatskog reanimatološkog društva. Ove je godine ukupno 16 naših liječnika educirano na tome tečaju.
Učenici Srednje medicinske škole Sisak u posjeti Zavodu za hitnu medicinu i Edukacijskom centru
Ovaj tjedan započeo je važan projekt suradnje srednje medicinske škole u Sisku sa Zavodom za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije. 15 učenika i učenica posjetilo je sjedište Zavoda gdje su se upoznali s radom izvanbolničke hitne medicinske službe. Upoznavanje je vodio voditelj edukacijskog centra, a učenici su posjetili ambulantu, medicinsku prijavno dojavnu jedinicu i edukacijski centar Zavoda. Tijekom 3-satnog posjeta učenici su upoznati s načinom rada i organizacijom, opremom koju koriste hitni medicinski timovi (defibrilatori, respiratori, ruksak za reanimaciju, lijekovi u hitnoj medicini, videolaringoskop, laringoskop, supraglotička pomagala, intraosealni pištolj), te sudjelovali u pokaznoj vježbi osnovnog održavanja života uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a) i kontinuiteta skrbi u obliku naprednog održavanja života (engl. Advanced Life Support) kojeg provode hitni medicinski timovi. Ovo je prva od 4 grupe učenika koji će posjetiti Zavod u sklopu praktične nastave, a Edukacijski centar Zavoda se veseli budućoj suradnji sa srednjom medicinskom školom. Ovaj posjet smatramo važnim korakom u edukaciji mladih generacija budućih medicinskih profesionalaca i osvješćivanju javnosti o pravoj ulozi hitne medicinske službe. Zajedno s projektom edukacije 1600 učenika srednjih škola u Sisačko-moslavačkoj županiji iz prepoznavanja srčanog zastoja i započinjanja osnovnih mjera održavanja života samo rukama, Zavod će i nadalje nastojati podizati svijest građana o društvenoj odgovornosti čitave zajednica u spašavanju ljudskih života i ulozi izvanbolničke hitne medicinske pomoći.
Tečaj hitne medicine za medicinske sestre i tehničare Srce i pluća Preliminarni raspored - Hitna medicina za medicinske sestre i tehničare
DEŽURSTVA NA JAVNIM MANIFESTACIJAMA
SANITETSKI PRIJEVOZ Tel.: 044 543 555
Dogovorite dežurstvo u par klikova
Edukacije Zavod za hitnu medicinu SMŽ 194
29.08.2014. OBAVIJEST ZA MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARE Prijavite se na tečaj Neposrednog održavanja života (ILS - Immediate Life Support)!
Ciljevi tečaja ILS-a su razvijanje i standardiziranje postupaka započinjanja mjera oživljavanja djelatnika u zdravstvu i standardiziranje postupaka tima za oživljavanje. U sklopu započetih mjera oživljavanja prvenstveno se misli na ABCDE procjenu, vanjsku masažu srca, jednostavnije mjere održavanja dišnog puta uključujući i-Gel, te sigurnu defibrilaciju (manualnu i/ili AED). ILS tečajevi u navedenim terminima su namjenjeni med. sestrama i tehničarima Zavoda za hitnu medicinu SMŽ. Tečaj traje JEDAN cijeli dan, od 8:00 - 20:00h. Sadašnji termini tečajeva su: - 27. rujna 2014. - 25. listopada 2014. Ostali termini bit će naknadno objavljeni. Kotizacija za tečaj za djelatnike Zavoda za hitnu medicinu SMŽ je 300 kn (redovna cijena je 900 kn - Zavod subvencionira tečaj sa 600 kn) 300 kn kotizacije moguće je platiti na 2 obroka (smanjenjem 150 kn s netto iznosa plaće kroz dva mjesečna platna obračuna plaće). Za navedeno bit će potrebno potpisati odgovarajuću izjavu, koja će vam biti dostavljena. U cijenu su uključeni: - ručak - piće i kava za vrijeme pauze za kavu - priručnik Neposredno održavanje života - međunarodni certifikat European Resuscitation Councila (ERC) Lokacija održavanja tečaja: - Edukacijski centar Zavoda za hitnu medicinu SMŽ, Sisak, Ulica 1. svibnja 20 Prijavljeni na tečaj će na dan tečaja dobiti slobodni neplaćeni dan. U slučaju da zapolenik/ca Zavoda zbog teške financijske situacije (npr. samohrani roditelj, skrbnik i sl.) nije u mogućnosti platiti 300 kn za tečaj ILS- a, možete se javiti na email edukacija@zhm-smz.hr kako bismo pronašli način da pohađate ovaj tečaj. Prioritet ima osoblje koje radi u T1 i T2 timovima, a potom osoblje MPDJ i sanitetskog prijevoza. Predviđena i osigurana su sredstva subvencije kotizacije za svih 100ak med. sestara/tehničara za sudjelovanje u ILS tečaju do kraja ove godine. Prijave na obrascu https://docs.google.com/forms/d/1ImF6HWSnYmovIvL8BxbnE9aT-frxqKChu9Dw0RpVPbw/viewform
24.-26. travanj 2014. 2. Kongres hitne medicine
U Starigrad Paklenici, održat će se 24.-26. travnja 2014. 2. Kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem. Više informacija o sudjelovanju možete saznati na http://hdhm.com.hr/component/k2/item/60-2-kongres-hitne-medicine-s-medunarodnim-sudjelovanjem Naš Zavod Vas potiče da sudjelujete na ovom, ali i drugim kongresima! Svakome tko prijavi sažetak rada ili postera i bude prihvaćen od strane organizatora kongresa, Zavod će pokriti putne troškove i troškove kotizacije, a ovisno o financijskim sredstvima i troškove smještaja. Prijave sažetaka su do 15. siječnja! Ukoliko trebate pomoć oko prijave sažetka molimo da se javite na edukacija@zhm-smz.hr
27.11.2014. OSNOVE EKG-a za med. sestre i tehničare
Prijavnica za interaktivno predavanje OSNOVE EKG-a za med. sestre i tehničare Zavoda za HM SMŽ
Započela edukacija čitavog sestrinskog osoblja Zavoda na tečaju Neposrednih mjera održavanja života (ILS) Kontinuiranom medicinskom edukacijom naših djelatnika do bolje skrbi za naše hitne pacijente
U subotu, 27. rujna 2014. održan je prvi od tri u nizu tečaja Neposrednih mjera održavanja života u organizaciji Edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije i European Resuscitation Council-a. Ovim cjelodnevnim intenzivnim treningom medicinske sestre i tehničari Zavoda stekli su znanja i vještine prepoznavanja te zbrinjavanja životno ugroženog pacijenta, ali i aktivnog sudjelovavanja u reanimacijskom timu. Tečaj Neposrednih mjera održavanja života (Immediate Life Support) je međunarodni tečaj namijenjen svom zdravstvenom osoblju koje se povremeno ili redovito susreće sa životno ugroženim bolesnicima. Tečaj provode instruktori European Resusciation Councila prema visokim standardima edukacije i najnovijim smjernicama za zbrinjavanje životno ugroženih osoba. Među najvišim prioritetima Zavod u svojoj djelatnosti smatra edukaciju osoblja te ulaganjem u edukaciju teži izvrsnosti u zbrinjavanju hitnih pacijenata. Prvim od najmanje tri tečaja u našem Zavodu educirano je 22 članova osoblja hitnih (T1 i T2) i sanitetskih timova, a dovršetak edukacije čitavog sestrinskog osoblja očekuje se do kraja ove godine. Ovom edukacijom Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije postat će prvi Zavod u Hrvatskoj čije je čitavo osoblje pohađalo ovaj trening.
10.-12. listopada 2014. Napredne mjere održavanja života djece (EPLS)
09.04.2014. Kontinuirana medicinska edukacija T2 timova - trening u Dvoru 8. travnja 2014.
Vozači i medicinski tehničari/sestre koji rade kao članovi T2 i T1 timova u Ispostavi Dvor bili su polaznici cijelodnevneedukacije iz kardiopulmonalne reanimacije uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) na uređaju kojeg je ova Ispostava nakon ovog treninga dobila na trajno korištenje. Pet medicinskih sestara/tehničara uvježbavalo je protokol za reanimaciju za T2 tim ZHM-SMŽ prvo samostalno, a potom s vozačima. Vozači su sada spremni još značajnije doprinijeti hitnom zbrinjavanju naših pacijenta, postavljajući uređaje za monitoriranje pomoću Zoll E Series defibrilator/monitora (pulsnioksimetar, tlakomjer, EKG monitoring). Ispostava Dvor je ovim treningom postala prva Ispostava Zavoda koja za reanimaciju koristi isključivo samoljepive terapijske elektrode - trend koji u zapadnim zemljama postoji već duži niz godina, a svoje prednosti nalazi u bržoj i pouzdanijom, te sigurnijoj isporuci električnog šoka. Trening je proveo edukacijski tim Zavoda, a ovo je drugi po redu održani T2 KPR-AVD trening, koji je nastavak na iznimno uspješnu edukaciju članova T2 Popovača. S redovnim treninzima T2 timova nastavljamo i dalje.
Ovaj tjedan održana je jednodnevna edukacija članova T2 tima ispostave Dvor.
21.05.2014. Liječnici Zavoda na EPLS tečaju - tečaj naprednih mjera održavanja života djece
Od 16. do 18. svibnja 2014. desetero je liječnika i liječnica Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo na tečaju Naprednih mjera održavanja života djece održanog prošli vikend u Centru za hitnu medicinu KBC Zagreb, a u organizaciji Hrvatskog reanimatološkog društva.
Ovaj tečaj namijenjen je liječnicima i medicinskim sestrama/tehničarima koji su uključeni u hitno zbrinjavanje novorođenčadi i djece svih uzrasta u izvanbolničkim i bolničkim uvjetima. Tečaj obuhvaća znanja i vještine koji su potrebni kako bi se adekvatno i pravovremeno prepoznala i liječila stanja koja ugrožavaju život novorođenčadi i djece. Svih desetero liječnika i liječnica je uspješno položilo pismeni i praktični ispit tečaja te su stekli međunarodni certifikat European Resuscitation Council-a. Paralelno s ovim tečajem Zavod nastavlja s nabavkom opreme za hitno zbrinjavanje djece, a previđa se nastavak edukacije svih liječnika Zavoda na narednim EPLS tečajevima.
21.05.2014. Edukacijski centar Zavoda održao prvu Peer grupu za liječnike
Hrvatska liječnička komora omogućila je liječnicima samostalno organiziranje edukacije pod nazivom Peer grupe. Radi se o tematskim edukacijskim diskusijama na kojima se okupljaju liječnici primarne zdravstvene zaštite, a svrha im je da se doktori medicine aktivnije uključe u samoedukaciju u malim grupama. Naš Zavod je prepoznao ovaj oblik učenja i implementirao ga u redoviti program kontinuirane medicinske edukacije. Prvu Peer grupu vodio je dr. Luka Djulabić na temu “Izvanbolničko zbrinjavanja konvulzija - osvrt na midazolam i fenobarbiton”. Peer grupe se održavaju 2 puta mjesečno, a sljedeća Peer grupa održat će se 3. lipnja od 17:30 - 19:30 h u Edukacijskom centru na temu “Bradikardija - algoritam postupanja u izvanbolničkoj hitnoj medicini”, s uključenom praktičnom vježbom transkutane elektrostimulacije. Za Peer grupe se ne naplaćuje kotizacija, a boduju se s 2 do 3 boda prema Pravilniku HLK-a. Za sudjelovanje u Peer grupi obvezna je prethodna najava na email edukacija@zhm-smz.hr
Edukacijski centar Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije proveo edukaciju 30 vozača sanitetskog prijevoza Tijekom mjeseca listopada instruktori Edukacijskog centra Zavoda educirali su 30 vozača sanitetskog prijevoza tijekom jednodnevnih tečaja. Tečajem su naši vozači postali spremniji prepoznati i ispravno reagirati u slučaju srčanog zastoja, te pripomoći hitnim timovima u reanimaciji i zbrinjavanju traume. Tijekom tečaja održana je i radionica “Ophođenje s pacijentima” kojom želimo ukazati na bitnu komponentu našeg rada, a to je pacijent u središtu pozornosti. Sustavna interna edukacija našeg medicinskog i nemedicinskog osoblja se nastavlja. Vjerujemo da će ovaj oblik trajne medicinske edukacije, zajedno s edukacijom koju provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu, pridonesti još većoj kvaliteti izvanbolničke hitne medicinske pomoći u našoj županiji.